Wat hebben we gedaan?
3.1.1 Uitvoeren visie sociaal domein
De visie op de transformatie van het sociaal domein is uitgewerkt tot een programmaplan. Dit plan staat in het teken van de tekorten op Jeugdhulp en Wmo. Als onderdeel van dit plan hebben we de praktijkondersteuning voor Jeugd GGZ geëvalueerd. De pilot is afgerond en besloten is de inzet van praktijkondersteuning structureel te organiseren. Ook hebben we met Welzijn Rivierstroom en Mozaïek Welzijn preventief aanbod ontwikkeld, zoals het preventieve huisbezoek aan 75-plussers (WR) en jongerencoaching (M), bijvoorbeeld voor jongeren met levensvragen. Daarnaast is de organisatie van het sociaal team verbeterd. We beschikken over een gedragsdeskundige en het maatschappelijk werk is onderdeel geworden van het sociaal team. Tenslotte hebben we met de gemeenteraad in een beeldvormende raad gesprekken gevoerd over aanvullende kostenbesparende maatregelen, zoals de inkomenstoets voor huishoudelijke ondersteuning en een budgetplafond voor huishoudelijke ondersteuning en ambulante begeleiding.
3.1.10 Organiseren beschermd wonen
In 2022 heeft Nijmegen als centrumgemeente Beschermd Wonen uitgevoerd. Pas na de doordecentralisatie ontvangt de gemeente Buren zelf de financiële middelen voor beschermd wonen. Dit gaat met een groeipad van 10 jaar. Er zijn daarom afspraken gemaakt over de inzet van de middelen die Nijmegen ontvangt. Deze worden ingezet voor de ambulantisering van de GGZ. Dit betekent dat we ondersteuning aan inwoners aan huis organiseren. Deze wordt geboden door de Wijk GGZ. Daarnaast is met de gemeenten in Gelderland-Zuid is gewerkt aan een regioplan, omdat samenwerking ook na de doordecentralisatie nodig blijft. Met het regioplan hebben we overeenstemming bereikt over:
- spreiding van voorzieningen;
- inrichting lokaal versus regionaal;
- verdeling van de kosten en;
- samenwerkingsvorm.
3.1.11 Aanpakken huiselijk geweld en kindermishandeling
Binnen de regio Gelderland Zuid werken we samen in de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling. We hebben gewerkt aan een dashboard met gegevens van Veilig Thuis. Daaruit blijkt dat het aantal meldingen en adviezen is gestegen. We werken aan een lokaal plan van aanpak. We hebben in het plan aandacht voor echtscheidingsproblematiek, wat een oorzaak kan zijn van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Binnen het sociaal team zijn aandachtsfunctionarissen getraind.
3.1.2 Doorontwikkelen sociaal team
Door het grote tekort aan personeel bij verschillende partners, zoals de Raad voor de Kinderbescherming, Jeugdbescherming en Veilig Thuis, is de casuïstiek bij ons sociaal team ingewikkelder en meer complex geworden. Door aansluiting van een gedragswetenschapper zijn de besprekingen van casuïstiek binnen het sociaal team verbeterd. Verder is ingezet op intervisie. Consulenten zijn getraind op de onderwerpen: echtscheiding, emotie en agressie, oplossingsgericht werken, besluiten en onderbouwen PGB en de omgekeerde toets.
3.1.3 Ontwikkelen sturingsinformatie
We hebben kwartaalrapportages tot stand gebracht over het kostenverloop van Wmo en Jeugd. Ook is een Monitor Sociaal Domein vastgesteld door de gemeenteraad. Daarin staat opgenomen met welke indicatoren we gaan werken. We hebben gewerkt aan een nieuw dashboard voor het sociaal domein. Daartoe is een offertetraject gestart. In het vierde kwartaal is gewerkt aan het nieuwe dashboard. De oplevering van het dashboard is vertraagd door uitval van personeel.
3.1.4 Uitvoeren preventieplan
We hebben met partners uitvoering gegeven aan het preventieplan. Zo is Welzijn Rivierstroom gestart met de preventieve huisbezoeken voor 75-plussers. Ook heeft Mozaïek voorzien in extra jongerencoaching. Tenslotte heeft Buurtgezinnen georganiseerd dat gezinnen zijn gekoppeld die ondersteuning aan elkaar kunnen bieden.
3.1.5 Realiseren nieuw aanbod Burense visie op kind
In samenwerking met onze partners voor Lokaal Educatieve Agenda (LEA) en voor Voor en vroegschoolse educatie (VVE) werkten we aan het vergroten van kansengelijkheid voor kinderen in de gemeente Buren. We hebben ingezet op de doorgaande leerlijn, verbetering van de samenwerking tussen Kinderopvang en basisscholen en afstemming van zorg en onderwijs. We zijn gestart met de voorbereiding van een nieuw uitvoeringsprogramma als vervolg op de Koffer vol Kansen. We voeren gesprekken met partners over welk aanvullend aanbod nodig is.
3.1.6 Leveren bijdrage aan het verder verbeteren (inkoop) van de DVO Jeugd/Wmo
Vanwege de vertraagde inkoop is de vernieuwing van de dienstverleningsovereenkomst Jeugd/Wmo (DVO) uitgesteld. De huidige DVO is om die reden verlengd met 1 jaar. Lopende 2023 werken we in de regio toe naar nieuwe verbeterde samenwerkingsafspraken. De contracten met zorgaanbieders die afliepen per 1 januari 2023 zijn met zes maanden verlengd. Om de kwaliteit van zorg en onze sturingsmogelijkheden te verbeteren werkten we regionaal aan pilots. In 2022 troffen we daarvoor de voorbereidingen.
3.1.7 Actualiseren verordening Jeugd/Wmo
In 2022 is gestart met het actualiseren van de verordeningen Maatschappelijke ondersteuning en de verordening Jeugdwet. Er is gekozen om deze twee verordeningen samen te voegen tot een integrale verordening. In oktober is een concept gecombineerde verordening opgeleverd. Bij de samenvoeging is aandacht geweest voor het vergroten van de leesbaarheid door het toelichten danwel verduidelijken van sommige artikelen. Ook is een aantal handhavingsartikelen toegevoegd. De Participatieraad is nauw betrokken bij de tot standkoming van de integrale verordening. De verordening wordt in maart 2023 ter besluitvorming voorgelegd aan de raad.
3.1.8 Invoeren Wet inburgering
Gemeente Buren heeft, samen met de regiogemeenten van regio Rivierenland, de uitvoering van de Wet inburgering belegd bij regio Rivierenland. Voor de meeste individuele regiogemeenten is het aantal inburgeraars te klein om de zeer specifieke inburgeringstaken kwalitatief goed én betaalbaar uit te voeren. Het is daarom efficiënt om regionaal samen te werken. We kochten regionaal de maatschappelijke begeleiding in voor statushouders. Een deel van de maatschappelijke begeleiding werd door Buren belegd bij onze lokale welzijnsorganisatie Welzijn Rivierstroom. Ook kochten we samen (via aanbesteding) de verschillende leerroutes in. De feitelijke uitvoering van de Wet Inburgering belegden we bij Regio Rivierenland. Daarbij zorgden we ervoor dat de kosten (van uitvoering en regionale inkoop) niet hoger waren dan het geld dat we hiervoor kregen van het Rijk.
3.1.9 Verbeteren samenwerking jeugdzorg
In opdracht van de VNG is de Gelderse verbeteragenda jeugdbescherming (GVJB) opgesteld. Hierin werken de zeven Gelderse jeugdzorgregio’s en de Gecertificeerde Instellingen (GI’s) samen aan een verbeterde jeugdbeschermingsketen. Binnen onze jeugdhulpregio Rivierenland is de werkwijze met het regionaal expertiseteam in 2022 geëvalueerd. Daarnaast zijn op het niveau van Gelderland de eerste voorbereidende stappen gezet voor de gezamenlijke inkoopstrategie van de essentie functies, dit is hoog specialistische jeugdzorg, vaak met verblijf. Verder zijn we gestart met de implementatie van de jeugdhulproute. Dit is een route voor de inzet van jeugdhulp binnen de jeugdbescherming. Deze route helpt in de afstemming tussen de GI en gemeente en het zo snel mogelijk de juiste zorg inzetten.
Verbonden partijen
- GGD Gelderland-Zuid
- Werkzaak
Een overzicht van de verbonden partijen is opgenomen in paragraaf 'Verbonden partijen'.