Weerstandsvermogen en risicobeheersing
Inleiding
Het Besluit begroting en verantwoording (BBV) bepaalt dat we een paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing opnemen in het jaarverslag. In artikel 11 lid van het BBV staan de bepalingen hierover genoemd.
De paragraaf weerstandsvermogen geeft aan hoe robuust Buren is. Door aandacht te hebben voor het weerstandsvermogen willen we zoveel mogelijk voorkomen dat substantiële risico's dwingen tot extra bezuinigingen en/of noodzaken tot een bijstelling van de uitvoering van de programma's. Door het voeren van risicomanagement willen we ervoor zorgen dat indien risico’s optreden ze zo weinig mogelijk nadelig effect hebben op de uitvoering van het bestaande beleid en onze voorzieningen. Naast het in kaart brengen en beheersen van risico’s en sturen hierop is het stimuleren en vergroten van risicobewustzijn in de organisatie een van de belangrijkste subdoelstellingen de komende jaren.
De nieuwe nota Risicomanagement en weerstandsvermogen stelde u vast op 31 maart 2023. Deze nota staat met name in het teken van het borgen van een verbeterd risicomanagementproces. In juni 2022 bespraken we in de auditcommissie de concept nota en dit proces. We spraken af dat we medio 2022 bij het opstellen van de begroting 2023 voor het eerst gaan werken volgens dit proces en in november 2022 evalueren. De evaluatie is in november 2022 besproken in de auditcommissie en akkoord bevonden. De actualisatie voor de jaarstukken 2022 moet u zien als een eerste actualisatie na de evaluatie. Voor de jaarstukken 2022 hebben we dus de risico's uit de begroting 2023 herijkt. Hier kwamen minimale aanpassingen uit.
Beleid(skader)
Het gemeentelijke beleid is vastgelegd in de nota Risicomanagement en weerstandsvermogen 2023. In deze paragraaf gaan we uit van de bepalingen uit deze nota, namelijk:
- Een toelichting op het doorlopen proces;
- Het weerstandsvermogen (beschikbare en benodigd);
- De risico-inventarisatie: belangrijkste niet-financiële (strategische) en financiële risico’s;
- Een oordeel over het weerstandsvermogen (weerstandsratio);
Ontwikkelingen
Toelichting doorlopen proces
Risicomanagement is een cyclisch proces dat we tweemaal per jaar doorlopen. Bij het opstellen van de begroting en bij de jaarstukken. We doorlopen de stappen om risico’s in beeld te brengen en leggen dit vast in een risicoregister. We maken hierbij keuzes hoe we met geconstateerde risico’s omgaan. In de bestuursrapportages rapporteren we alleen over de voortgang van het weerstandsratio als daartoe aanleiding voor is.
Met dit proces willen we het risicobewustzijn in de organisatie breed stimuleren en doorlopend beheren (in beeld brengen/ houden van) en beheersen (borgen in vast proces) van alle typen risico’s.
Risico's
Vergeleken met de laatste actualisatie medio 2022 voor de begroting 2023 zijn er geen veranderingen. Als we vergelijken met de risico die we opnamen in de begroting 2022 hebben we het bedrag verhoogd voor verbonden partijen en open einde regelingen. Dit komt niet zozeer door een groter risico, maar meer door de betere analyse die hieraan ten grondslag ligt. Een specifiek risico dat zich voordeed in 2022 was de ransomware aanval. De kosten zijn verwerkt in het saldo van de jaarrekening 2022. Vanaf 2023 troffen we meerdere maatregelen, waardoor dit specifieke risico komt te vervallen. Uiteraard blijft dit een algemeen risico.