1. Wonen, werk en recreatie
Algemeen
Omschrijving
Dit programma omvat de beleidsvelden wonen, bedrijvigheid, werkgelegenheid, recreatie en toerisme.
Wat willen we (hoofddoelstelling)?
Het zijn van een aantrekkelijke levendige gemeente om in te wonen, werken en recreëren.
(Externe) ontwikkelingen
Wet op de regie op de volkshuisvesting
De vraag naar goedkope woningen is groot. Ook zijn er steeds meer doelgroepen die met spoed een woning nodig hebben. De Rijksoverheid besloot de regie op de volkshuisvesting naar zich toe te trekken. In 2022 is er een start gemaakt aan de Wet op de regie op de volkshuisvesting. De provincies krijgen daarbij een belangrijke rol om afspraken te maken over woningbouw. Dit noemen we de Woondeals. In de Woondeals staat wat gemeenten in de provincie gaan doen. De Rijksoverheid en de provincies willen de Woondeals begin 2023 laten vaststellen. Het eerste deel van de Woondeal is inmiddels vastgesteld. Komend jaar komen hier nog aanvullingen op.
Didam-arrest
In het Didam-arrest staat dat we als gemeente geen eigendommen één-op-één mogen verhuren, verpachten of verkopen. Dat is alleen mogelijk op basis van objectieve criteria. Als we toch één-op-één verkopen, moeten we dat voorafgaand aan de verkoop publiceren met een goede argumentatie. Voor een uniforme werkwijze zijn er spelregels voor verkoop gemeentelijk vastgoed opgesteld.
Bouwkosten
De bouwkosten voor de bouw van woningen (inclusief de kosten voor arbeid) blijven stijgen. Als de verkoopprijs voor nieuwbouwwoningen niet stijgt, is het voor marktpartijen minder interessant om woningen te bouwen.
Omgevingswet
De Omgevingswet die per 1 januari 2023 in werking zou treden is uitgesteld. De definitieve datum is 1 januari 2024 geworden.
Omgevingsplan
In 2022 is de aanbesteding van het omgevingsplan voor het buitengebied in gang gezet. Het is een omvangrijke opdracht waarbij blijkt dat verschillende adviesbureaus geen aanbieding doen vanwege gebrek aan capaciteit. We hopen begin 2023 een opdracht te kunnen verstrekken voor de eerste fase van het omgevingsplan.
Stikstof
De rechter bepaalde dat voor projecten de stikstofuitstoot van de gebruiks-, bouw- of realisatiefase moet worden berekend en beoordeeld op invloed op Natura2000 gebieden. Dit betekent dat we voor lopende procedures voor bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen aanvullende stikstofberekeningen moeten maken. Dit werkt vertragend. Tot nu toe lijken projecten niet te stranden vanwege de stikstof.
Risico's
Door de Wet op de regie van de volkshuisvesting krijgen provincie en het Rijk een grotere invloed op de realisatie van ons woonbeleid. We verwachten dat we daardoor strengere eisen moeten stellen aan nieuwe ontwikkelingen.